Programma

Zentraining Haarlem

Doorgaande groep voor mensen met ervaring in meditatie op de dinsdagavonden.

In verband met de maatregelen rond de corona crisis zijn er in plaats van fysieke bijeenkomsten Zoom-bijeenkomsten. Ieder kan met, een uitnodiging van mij, vanuit huis, gezeten voor zijn/haar computer meedoen, met camera en geluid. Programma: 
–  vanaf 19.15 u. aanmelden
–  19.30 u. start met een rondje: hoe gaat het met je, hoe zit je erbij?
–  20 minuten zazen
–  Dharmatalk
–  10 minuten zazen
–  Afronding
Gelegenheid voor persoonlijk gesprek: wie dat wil stuurt na de afronding per mail een verzoek; vervolgens stuur ik een uitnodiging voor een twee persoons Zoom meeting.

Kerst en Nieuwjaar: geen bijeenkomsten op 22 en 29 december 2019.
Zomer reces: vanaf 15 juni 2020

Afgezien van Corona maatregelen is het gebruikelijke programma:
Inloop tijd 19.15 u. Om 19.30 u. starten we met enige eenvoudige lichaamsoefeningen en het reciteren van enige teksten waaronder de Hart Sutra. Dan 25 minuten zazen, gevolgd door loopmeditatie. Daarna bespreken we een inspirerende tekst en een actuele betekenis ervan, gevolgd door 25 minuten zazen.
Tijdens deze tweede zitperiode is er mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek tussen leerling en leraar. In een kort onderhoud kun je een vraag stellen, een moeilijkheid voorleggen, een ervaring delen, of wat dan ook. Inzet is om je zenbeoefening te stimuleren of toe te spitsen op jouw persoonlijke proces.
Na de tweede zitperiode drinken we met aandacht thee. Met een korte recitatie en drie buigingen ronden we af. Dat is het uitgangspunt; we passen aan naar eigen behoefte. We kunnen verschillende vormen gebruiken om een ervaring of een vraag in te brengen, kort en bondig, met aandacht.

Mokugyo of vissentrommel, wordt geslagen bij reciteren

Eens in de twee maanden doen we een studie avond.

De bijeenkomsten zijn bedoeld als voeding, inspiratie en stimulans voor jouw individuele beoefening en jouw onderzoek van je leven van alledag.

Twee keer per jaar een introductie cursus van zes avonden, 19.30 – 21.15 u.
Eerstvolgende introductiecursus start op woensdag 22 januari 2020, met zes achtereenvolgende woensdagavonden (niet op 19 februari). Programma: zie hier 

On zazen

The moon
Abiding in the midst of serene mind;
Billows break into light

Dogen Zenji